ЛЕЧЕНИЕ НА БРУКСИЗЪМ

17 Kasım 2020by dentislife

БРУКСИЗЪМ
Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта по време на сън.

Леките форми на бруксизъм не изискват лечение. По-тежките форми на бруксизъм водят до заболявания на долночелюстната става и мускулите, главоболие, абразия и травма на зъбите, нарушения на захапката и други проблеми.

СИМПТОМИ НА БРУКСИЗЪМ

Бруксизмът се проявява с някои или всички от следните симптоми:

  • Стискане и скърцане със зъби
  • Износване на зъбите (атриция) – зъбите са с изравнени повърхности, фрактури, отчупени ръбове и понижена височина
  • Повишена чувствителност на зъбите поради разрушение на емайла им и травма на пародонта
  • Отпечатъци на зъбите върху езика
  • Болка в областта на ставата
  • Болка в дъвкателните мускули
  • Главоболие

Ако забележите  един или повече от тези симптоми, потърсете помощ от специалист.

Бруксизмът може да се дължи на много фактори. Често се наблюдава при компетитивни и хиперактивни личности, в моменти на повишен стрес, при силни емоции – тревожност, гняв, напрежение. Бруксизмът може да бъде свързан и с други проблеми като нарушения на съня, стомашни заболявания, болест на Паркинсон. Бруксизмът може да е страничен ефект и от терапията с някои медикаменти (антидепресанти).

ЛЕЧЕНИЕ НА БРУКСИЗЪМ

Леките случаи на бруксизъм не изискват лечение. Ако бруксизмът води до функционални нарушения и травма на зъбите и челюстта, лечение е необходимо. Най-важно в лечението на бруксизма е да бъде отстранена причината.

Лечението на бруксизма най-често е комплексно.

Шини за бруксизъм

Шините за бруксизъм се изработват така, че да държат зъбите разделени и да предотвратят търкането между тях и допълнителното износване. Шината променя захапката и мускулния тонус и в някои случаи това води до прекратяване на патологичния рефлекс. Шините се изработват от пластмаса/силикон и покриват и двете зъбни редици.

Корекция на захапката

Корекция на захапката е необходима, когато има основания да се смята, че бруксизмът се дължи на отклонения в подреждането на зъбите.

Психотерапия

Причините за бруксизма често са психологически. В тези случаи може да се наложи провеждането на психологична терапия за овладяване на стреса. Ако причината за бруксизма е нарушение на съня, се налагат специални изследвания на съня и специална терапия.

Медикаментозна терапия

За лечение на бруксизъм се използват и някои медикаменти, но терапията не е напълно ефективна. За ограничен период от време могат да се приемат мускулни релаксанти.

Протетична терапия

Протетична терапия е наложителна, когато бруксизмът е довел до постоянни изменения в зъбите, челюстите, долночелюстната става, дъвкателните мускули. Целта на протетичната терапия е да възстанови нормалната анатомия и функция на дъвкателния апарат – височина на захапката, морфология на зъбите, нормална функция на ставата и дъвкателните мускулите, естетиката. Протетичното лечение на бруксизма се състои във възстановяването на височината на зъбите и повдигане на захапката.

Лечение на бруксизъм с БОТОКС от Дентислайф

Woman with a doctor in cosmetology studio Free Photo

Скърцането/стискането на зъби се дължи най-често на стрес, напрежение и различни тревоги или челюстни(ортодонтски) деформации. Обикновено се проявяват нощем, поради което повечето хора не го забелязват. Това, което може да ви сигнализира, че имате такъв проблем, е често главоболие или болки в челюстите, в дъвкателните мускули или изтръпване на зъбите. Симптоматиката е особено силно изразена сутрин след събуждане.

В някои случаи скърцането със зъби може да доведе до сериозни проблеми като изтриване на зъбите с понижаване на захапката(което задълбочава лицевите бръчки около устата и придава на лицето старчески вид), счупване, разклащане или дори загуба на някой зъб или група такива.

Лечението, което обикновено се прилага е свързано с изработване на пластмасови шини, в комбинация с техники за намаляване на стреса, като медитация и йога. При определени случаи се назначат и миорелаксанти, които се вземат преди сън за успокояване на мускулатурата.

Едно много ефективно решение за овладяване на такива нервно-рефлекторни двигателни реакции на лицево-челюстните мускули е инжектирането на ботулинов токсин (познат като ботокс). Освен за естетични цели за изглаждане на мимически бръчки, ботоксът се прилага и за медицински цели, тъй като дава много добри резултати. Инжектирането на ботокс парализира временно дъвкателните мускули, прави невъзможно съкращаването им за известен период от време и така възпрепятства стискането и скърцането със зъби.    Процедурата не води до промяна на външния вид, поради което е подходяща за прилагане както за жени, така и за мъже.

Поставянето на  ботулинов токсин тонизира мускулатурата, в резултат на което до две седмици след процедурата при пациентите се наблюдава осезаемо облекчение с продължителност до осем месеца след първата процедура. Последващи реапликации се поставят на шест месеца, като в зависимост от индивидуалното състояние на пациента след няколко процедури дъвкателните мускули привикват самостоятелно да не се съкращават.

Ботоксът елиминира стискането и скърцането със зъби както през деня, така и по време на сън, като в повечето случаи намалява вибрацията на меките тъкани при отпусната мускулатура, познато като хъркане.

Процедурата се извършва от Д-р Мехтап Кетенджи

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara