ЛЕЧЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ

17 Kasım 2020by dentislife
ПРИЗНАЦИ НА ЗДРАВИЯ ВЕНЕЦ

Здравето на венеца определя и здравето на зъбите и влияе върху общото здраве на организма. Здравият венец допринася за красотата на усмивката толкова, колкото и здравите и красиви зъби.

  • Цвят – здравите венци обикновено имат коралово розов цвят. Цветът на здравия венец варира при отделните хора и може да бъде по-светъл или по-тъмен в зависимост от цвета на кожата. Промяната на цвета на венеца е симптом на възпаление, инфекция или общо заболяване.
  • Консистенция – здравият венец е твърд и резистентен. Отокът на венеца е признак за болест.
  • Венечен ръб – здравият венец има гладък венечен ръб, с леко окръглени извивки, които преминават една в друга в междузъбните пространства, запълвайки ги идеално. Ръбът прилепва плътно към зъба без да образува джобче.
  • Реакция към сондиране – здравите венци не кървят при лека абразия, както при четкане на зъбите. Повишената чувствителност и кървенето на венците са признаци на болест.
ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНЕЦА

Почистването на зъбната плаката и зъбния камък е част от личната ежедневна хигиена и част от професионалната профилактика на заболяванията на зъбите и венците. Почистването на плаката и камъка е достатъчно за поддържане на здравето на венеца при липса на значими заболявания (пародонтит, пародонтални джобове, гингивални рецесии и др.). Ефективното почистване на зъбите предотвратява развитието на по-сериозни заболявания на венеца.

ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНЕЦА
Лечение на гингивит

Гингивитът е възпаление на венеца, което най-често се дължи на натрупване на зъбна плака и зъбен камък, на груби ръбове на пломби или коронки. Понякога гингивитът се дължи на общи заболявания, напр. хормонални нарушения или инфекции. Симптомите на гингивита са зачервяване, подуване, загуба на нормалната текстура на венеца, кървене при дразнене (вкл. миене на зъбите), понякога болка.

Лечението на гингивита на първо място се състои в почистване на зъбите от зъбната плака и зъбния камък. Трябва да бъдат отстранени всички фактори, които поддържат възпалението на венеца – смяна на груби пломби и коронки, лечение на общите заболявания. Необходима е ефективна поддържаща хигиена на устната кухина.

Когато лечението на гингивита е успешно, симптомите на възпалението озвучават и венецът възвръща нормалния си вид.

Случай от нашата практика

Лечение на гингивит и смяна на неточни порцеланови фасети

Фасетите са отстранени, извършена е хирургична корекция на венеца и са поставени нови фасети с точни ръбове. Венецът е възстановен.

Лечение на пародонтит (пародонтоза)

Нелекуван, гингивитът прогресира до пародонтит, при който освен симптомите на възпалението – зачервяване, оток, болка, кървене, се образува и пародонтален джоб, дължащ се на стопяване на костта. Популярното име на този процес е пародонтоза – оголване, разклащане и изпадане на зъбите в крайния стадий.

Лечението на пародонтита е по-трудно, отколкото това на гингивита. Измененията при пародонтита са необратими – дори след идеално проведено лечение, джобът не изчезва. Съществуват методи за хирургична корекция на джоба, но лечението не винаги е успешно.

Както и при всяко сериозно и необратимо заболяване, най-важна е профилактиката на пародонтита – ефективна хигиена и своевременно лечение на гингивита.

Лечение на гингивална рецесия

Рецесия на венеца е отдръпване на ръба на венеца от зъба и оголване на част от корена, най-често при пародонтит. Рецесията на венеца може да се коригира хирургично.

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara