БЪРЗО ИМПЛАНТИРАНЕ ЗЪБИ

18 Kasım 2020by dentislife

Нови зъби за един ден – възможно ли е?

В миналото разговорите за бъдещето неминуемо включваха летящи автомобили. Това, което 21 век ни донесе обаче, в действителност е по-добро. Понятието „зъби за един ден“ не е мит, а напълно възможно за осъществяване лечение, при което увредените зъби се подменят с дентални импланти в рамки. Стоматологията вече позволява цялостно възстановяване на зъбите чрез импланти. Разбира се, и то изисква няколко предварителни посещения при зъболекаря, за да се подготвите за „специалния ден“, в който увредените зъби ще бъдат премахнати, за да се заместят от денталните импланти и временната версия на вашите зъби.

Няколко месеца по-късно, костта и венците би трябвало да са напълно заздравели. Тогава се поставят и постоянните зъби, които променят живота на пациента завинаги.

В повечето случаи отстраняването на всички зъби не е необходимо, но дори и да се налага, възможността за възстановяване на усмивката в рамките на ден се отразява благотворно както на физическото, така и на психическото здраве – преодоляване на травмата и възвръщане на самочувствието. Ето какво трябва да знаете за денталните импланти, преди да прибегнете към този вид лечение.

КОЕ Е СПЕЦИФИЧНОТО ПРИ ДЕНТАЛНИТЕ ИМПЛАНТИ?

Най-голямото предимство на зъбните импланти е, че се усещат и изглеждат като естествените зъби. В действителност имплантът е изкуствен заместител на корена на зъба. Поставя се хирургично в костта под венеца, а върху него се слага корона, мост или протеза. За изработката на импланта се използва биологично съвместима титаниева сплав. Характерно за титана е, че организмът не го разпознава като чуждо тяло и не го отхвърля. Така имплантът успешно се интегрира в челюстта и е също толкова здрав, колкото би бил и естественият зъб.

Преди да пристъпите към поставянето на дентален имплант имплантологът ще обсъди с вас с всички възможности и ще изготви план за цялостно лечение. В него ще са включени както всички стъпки по подготовката за имплантирането, така и инструкции за поддръжка на новите зъби. В  дългосрочен план поставянето на имплант е инвестиция, която стига да се поддържа правилно, може да облекчи живота ви завинаги.

В КОИ СЛУЧАИ ДЕНТАЛНИТЕ ИМПЛАНТИ СА ПОДХОДЯЩО ЛЕЧЕНИЕ?

Денталният имплант е подходящ за почти всички пациенти с увредени или липсващи зъби, тъй като са качествено и постоянно решение на всички проблеми със зъбите. За да е сигурно, че това е най-адекватното решение и за вашия случай обаче, на първо място трябва да посетите имплантолог, а не общопрактикуващ зъболекар. Той ще има най-добра представа дали костта и тъканите, в които ще се постави импланта, са достатъчно устойчиви и съответно дали се налага процедура по заместване на кост или друг вид подготовка.

Освен че денталнтият имплант е удобен и изглежда естествено, той има още едно предимство. Колкото повече време минава след загубата на зъб, толкова повече атрофира челюстната кост, в която са били втъкнати корените му. Поставянето на дентален имплант е единственият начин да предотвратим стопяването на костта и да я запазим цяла и здрава.

КАКВО ВЛИЯНИЕ ОКАЗВА ОБЩОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ?

Заболявания като диабет и левкемия могат да повлияят негативно на зъболечението, поради което денталните импланти не са препоръчителни за страдащите от  тях пациенти. Също така стоматолозите съветват пушачите да откажат цигарите докато трае възстановителният период, тъй като тютюнопушенето възпрепятства зазадравителния процес.

Още при първата среща с имплантолога се прави обстоен стоматологичен преглед и изследвания, включващи рентгенови снимки и дигитално сканиране на устата. Всичко това е необходимо на имплантолога, за да направи оценка на зъбите, венците и костната структура и да създаде план за лечение. В случай, че стоматологът има съмнения за костен дефицит, е възможно в изследванията да бъде включена и 3D снимка.

КОГА И ЗАЩО МОЖЕ ДА ОТНЕМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ДЕН?

Обикновено е необходима само една хирургична визита, в която всички засегнати зъби се отстраняват наведнъж и непосредствено след това се поставят импланти и временни зъби.

Лечението обаче включва не само хирургична, но и възстановителна фаза, в която е изключително важно костта, в която са втъкнати имплантите, да заздравее. Възможно е преди процедурата по имплантиране да се наложи предварителна подготовка на костта и венците. Това от своя страна може да наложи няколко допълнителни процедури преди имплантирането. Възстановителната фаза след хирургичната процедура изисква най-често между един и шест месеца, в зависимост от сложносттa на случая.

КАК ПРОТИЧА ОПЕРАЦИЯТА?

Всеки пациент е различен и се лекува според плана на имплантолога, но в най-общия случай стъпките на лечение са следните:

  1. Болните зъби се отстраняват с помощта на локална упойка. В случай, че челюстната кост е изтъняла, може да се наложи да се поставят костни присадки, за да се подготви за поставянето на импланти.
  2. След имплантиране е необходимо време, за да може всеки имплант да срасне с челюстната кост.
  3. След оздравяването имплантологът или взима отливка от челюстта, или прави 3D снимка, за да изработи индивидуални изкуствени зъби. Така само след няколко кратки посещения ще имате възможност да се радвате на нова усмивка, увереност и комфорт.

КАК СЕ ПОДДЪРЖАТ ИМПЛАНТИТЕ?

Поддръжката на денталния имплант не се различава особено от поддръжката на естествените зъби. Отличната устна хигиена и редовните профилактични прегледи при зъболекаря са най-добрата гаранция, че имплантът ще ви служи дълго.

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara