Коронки, Mостове, Пломби, Инлеи НЕПОДВИЖНО ПРОТЕЗИРАНЕ

18 Kasım 2020by dentislife

Когато голяма част от зъба е разрушена вследствие на кариес, фрактура или по някаква друга причина и вашият зъболекар не може да го възстанови, тогава се налага обличане на зъба с коронка. Коронките могат да бъдат изработени от метал и керамика или да бъдат изцяло керамични.  В дентална клиника Дентислайф Анкара отделяме нужното време, за да обясним на пациентите си каква е разликата между различните материали и кой от тях е най-добър за коронката.

ПОДГОТОВКА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА КОРОНКА

Коронката обхваща зъба от всички страни и по този начин го предпазва от счупване и кариес, като го изолира от бактериите в устната кухина.

ПРАГОВО ИЗПИЛЯВАНЕ
Разбира се, праговото изпиляване изисква по-голяма прецизност от страна на зъболекаря – както при изпиляването на зъба, така и при вземането на отпечатъка за коронката.

Съвременните изисквания за биологична поносимост и максимална прецизност налагат изпиляването да е прагово, т.е. в основата на зъба зъболекарят прави праг, върху който ще легне ръбът на коронката.

ПОСТАВЯНЕ НА МОСТ

За разлика от праговото, при безпраговото изпиляване коронката навлиза във венеца безконтролно и по този начин дразни меките тъкани и ги възпалява, а същевременно създава условия за задържане на храна и бактерии, които допълнително утежняват положението.

КЕРАМИЧНИ ИНЛЕИ

Когато кариесът е засегнал голяма част от зъба, но директното изграждане на зъба с пломба не е достатъчно надеждно, то тогава най-доброто решение, което зъболекарите в дентална клиника Камбов в София ще ви предложат, е изработването на инлей.

Керамичният инлей има много добра механична здравина и отлична естетика. Изключително удобен е за пациента, тъй като при него клиничното време за работа в устата е сведено до минимум.

Инлеят всъщност е вид пломба, която се изработва в лаборатория чрез послойно полимеризиране или пресоване на керамиката (може и от злато).

ПОДГОТОВКА ПО ПОСТАВЯНЕ НА КЕРАМИЧНИ ИНЛЕИ

След премахването на кариеса и оформяне на зъба се взема отпечатък, който се изпраща в лабораторията.

ВЗЕМАНЕ НА ОТПЕЧАТЪК

Отпечатъкът ще послужи за прецизното изработване на инлея, така че да не се долавя никаква разлика както от естетична, така и от функционална гледна точка. За това, разбира се, голямо значение имат компетентността и добре свършената работа от страна на зъболекар и зъботехник.

Важно при този тип конструкции е зъбът да няма подмоли и да пасва точно по ръбовете. Инлеите много точно възстановяват контактите със съседните зъби и процепът между тях и зъба е много фин, което предотвратява образуването на вторичен кариес.

Зъбни пломби

Естетичните фотополимерни пломби са съвременият метод, който зъболекарите прилагат за лечение на дефектите на зъбната корона, предизвикани от зъбния кариес. Фотополимерите използвани в денталната практика днес се отличават с голяма здравина и отлична естетика.

Освен зъбни пломби от тях може да се иработват фотополимерни инлеи и онлеи. Използват се и за фотополимерни фасети (бондинг), които се изработват директно в устата. При бондинга се възстановява загубената естетика и променената форма на зъбите във фронталната област. Така могат да бъдат заличени оцветявания на зъбите и да се коригират малки аномалии във формата и позицията им. Може да се затварят диастеми и треми (разстояния между зъбите). Методиката  на бондинга определя направата  на анализ и восъчен моделаж (wax up). С помоща на восъчния молелаж визуализираме пред пациета ситуацията, която се стремим да постигнем в устната кухина. Следва изработване на фотополимерните покритя върху зъбите като предварително сме разграпавили и обработили с киселина (ецване) зъбните повърхности. Процеса завършва с финиране и полиране.

Добрият зъболекар знае, че качествената пломба от фотополимер се характеризира с добра адаптация към стените на кавитета, гладък преход към твърдите зъбни тъкани, плътни контактни пунктове и отлична естетика.

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara