Подвижно Протезиране

18 Kasım 2020by dentislife

Това включва и тези, които се свалят толкова рядко и се чувстват като свои и неподвижни, че пациентите ги объркват с фиксирани – такива са прецизните протези върху сложни опорно-задръжни елементи (стави, магнити, телескоп-коронки,ключалки , др.). Този тип лечение денталния лекар прилага най-често при липсващи задни зъби или в ситуации на по-сериозна загуба на зъби. В тези случаи мостовете не са възможни.

Протезите се ползват за възстановяване на липсващи зъби, като се задържат в устата от останалите зъби ,чрез опорно задръжни средства или от меките тъкани около тях.Ако липсват всички зъби те се задържат само от меките тъкани или от импланти.

Предимствата на протезите са, че подобряват значително дъвкателната способност, подобряват естетичният вид, както и говора, особено при липсващи предни зъби. Не на последно място подобряват самочувствието и качеството на живот.

Според материала,от който се изработват, протезите могат да се разграничат като :

Моделно ляти протези-

са по-здрави и по-точни протези. Те разполагат с метален скелет отлят заедно със т.нар. куки по Ней в една обща монолитна конструкция. Куките са по-прецизни, разполагат с повече елементи и съответно протезата е  по-стабилна при функция.

Моделно-лети протези с лети куки са конструкции използвани в случаи на частично обеззъбяване. Скелетът на тези протези е изработен от метална сплав. Поради здравината на  скелета, този тип конструкции са по-тънки и със значително намалена повърхност. Протезата не пречи на говора (небцето и езика са почти свободни) и не пречи на вкусовите усещания.В резлултат на това, те се понасят много по-добре от пациента и периодът за адаптация е по-кратък.
Куките се отливат заедно с металния скелет в една монолитна конструкция. Това гарантира и по-голямата им здравина. Летите куки са много прецизни, което гарантира по-добрата им адаптация към зъбните повърхности и съответно по-доброто задържане.
Много важно изискване за тези протези е здравината и стабилността на опорните зъби (зъбите, върху които лягат куките).
Пациентът трябва да спазва изрядна хигиена, тъй като загуба дори и на един зъб може да направи конструкцията негодна. Редовните прифилактични прегледи както и употребата на специални средства за орална хигиена може да окажат решаващо значенеи за успеха на лечението.

Силиконови протези – валпласт, флексипласт-

се изработват от мека пластмаса. Използват се единствено при частично обеззъбяване. Те са по-леки, по-гъвкави и по-лесно и бързо се приемат от пацианта. Куките при тях са пластмасови.

Поради липсата на фукнционално натоварване подобно на това при зъби и импланти, атрофията на костта под протезната конструкция продължава и периодично се налага т. нар. ребазиране (уплътняване) или подмяна на протезата с по-точна според новата, променена ситуация в устата.

Трябва да се отбележи, че подвижното протезиране изисква известен период на адаптация от човек, които не е имал протеза. Това важи особено за тоталните протези поради липсата на задръжни елементи и най-вече за долна тотална протеза поради по-малката повърхност на контакт между протезата и оралната лигавица и съответно по-малкото или липсата на отрицателно налягане (вакуум ефект).

• Обикновени плакови протези– се изработват изцяло от пластмаса, като при частичните  куките са телени и остават в пластмасовия скелет на протезата. Това са най-опростения вид протезни конструкции. Изработват се от пластмасови зъби и пластмасов скелет.
Според вида на обеззъбяването тези конструкции са 2 вида:
– тотална (цяла) протеза – при тотално обеззъбяване
– частична плакова протеза с огънати телени куки
Тоталната плакова протеза разчита на задържане чрез вакуум ефект – създава се отрицателно налягане между пластамасовата повърхност на протезата и оралната лигавица. Изработва се от розова или безцветна пластмаса. Безцветната пластмаса е хипоалергична и се използва в случай на алергия към розовата пластмаса.
При тези протези се възстановява както хоризонталната така и вертикалната компонента на захапката. Отнема време докато пациентът се адаптира към новото състояние. Пациентът трябва да се учи да говори и да се храни с новата конструкция. Тук огромна роля играе и психиката на пациента.
Задръжката на този тип протези може се подобри драматично чрез поставянето на имплантати. Тогава протезата се превръща от тотална в субтотална.

Според начина на закрепване :

• Без никакви опорно задръжни средства

• Обикновенни телени куки,пелоти и др.

• Моделно ляти куки по Ней

• Със стави, магнити, траверси и др.

• Назъбни,посредством метални кепета върху опорните зъби

• Такива които се задържат върху импланти

Според количеството зъби, които възстановяват :

• Частични протези

• Тотални протези (цели

Уважаеми Пациенти, подобряването на дъвкателната функция и естетика на зъбите предава естествено излъчване на лицето, подобрява самочувствието и ви прави още по- уверени при социалните контакти.

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara