Запълване на коренови канали и пломбиране

21 Kasım 2020by dentislife

Запълването на кореновите канали е една от последните стъпки при умъртвяването на даден зъб. Осъществява с материали, които са инертни или биологически поносими. В миналото са се използвали пасти с
мумифициращи сътавки, но в днешно време се предпочита глутаперка. Правилно запълненият коренов канал вещае добра прогноза за лекувания зъб. При запълване на коренов канал или коренови канали при многокоренови зъби зъболекаря трябва да отдели цялото си внимание на тази процедура. Запълването е предпоследната терапевтична процедура преди пломбирането на даден зъб. Ако е прошедено правилно ендодонтско лечение и съответноят канал е придоил желаната от нас конусовидна форма то запълването му ще стане лесно и бързо. След обработването на канал със съответни инструменти наречени К-пили и разщирението му до апикалната част следват няколко серии от промивки на съответният канал. Зъболекарят използва за промивка разреден разствор на натриев хипо-хлорид и кислородна вода. Тези разствори увличат и премахват от канала на зъба замърсяващите частици от замърсяващият слой.След промивките каналите на зъба се подсушават внимателно с хартиени щифтове.След като са максимално сухи и изолирани от оралната среда посредствум кофердам, зъболекаря може да пристъпи към тяхното запълване.Избора на метод за запълване зависи от зъболекаря и анатомията на съответният зъб. В миналото се е използвала т.нар “централна щифтова техника, при която се ползва паста и  един глутаперков щифт. В наше време се използват техника на латерална кондензация, при която се използва паста наречена сйлър на базата на епоксидни смоли и няколко щифта глутаперка. При този вид техника зъболекаря притиска с помоща на спридер ( специален инструмент) глутаперковите щифтове за да се уплатнят много добре. Накрая с помоща на нагорещен инструмет или уред глута кът разтопява горният краи на щифтовете. По този начи се усигорява максимална здравина и херетизация на кореновият канал. В настоящият момент има и други видове техники да затваряне на канали. Едните са с вертиклна кондензация, а другите с вкарване на разстопена глутаперка в кореновият канал.При тези машинни методи на запълване се ползват различни уреди, с които се вкарва разтопена глутаперка на порции в каналите и по този начин се получава триизмерно запълване на каналите. Това се получава при добре оформени канали, при които има широки латерални каналчета, в които мовже да влезне съответно материал. хубашото и правилно запълване на канала се проследява с контролна рентгенография. Зъболекаря предценява качеството на запълване. Когато канала е хомогенно запълнен без шупли и пациента не изпитва болка и дискомфорт се прибягва до пломбиране на зъба при следващо посещение. Всеки умъртвен зъб е хубаво да е подложен на наблюдение след края на лечението му за да се отхвърлят късни прояви на грануломи, кисти (линк към кисти), кариеси (линк към кариес) по корона на зъба или други патологични единици.

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara