Травми на зъбите

21 Kasım 2020by dentislife

Травмите в лицево – челюстната област обхващат около 5% от всички травми, ангажиращи човешкото тяло. Травмите на зъбите са по – често срещани в детска възраст и съставляват около 17% от общата травматология.  Травматичните увреждания на зъбите най-често са резултат от директен удар върху зъба и в 90% от случаите засягат резците и/или кучешките зъби.

Премоларите и моларите се засягат значително по-рядко, обикновено при по-голяма травма, в резултат на катастрофа, падане от голяма височина и др.

В рeзултат на травмата, засегнатите зъби могат да се контузят, луксират, фрактурират или експулсират. Във всеки от възможните случаи денталния лекар трябва да може бързо да прецени степента на травматичната увреда и да предприеме съответното лечебно действие.

В голяма част от случаите травмите на зъбите не са изолирани, а са част от увреда на цялата лицево – челюстна област и или глава. В тези случаи пациентът трябва да бъде спешно насочен за консултация, диагностика и лечение към екип от лицево – челюстни и неврохирурзи поради риск от бързо – развиващи се животозастрашаващи усложнения.

 

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara