Млечните зъби и честите въпроси свързани с тях

1 Aralık 2020by dentislife

Чакаме появата на първото зъбче едва ли не от самото раждане. И месец подир месец с любопитство надникваме в устата на мъничето, за да видим дали не се е появил някой нов гостенин… И когато това се случи, започва голямото очакване на останалите млечковци. Периодът на никнене на зъбките обаче често е съпроводен с някои придружаващи „екстри“. Как да облекчим този процес, кои са най-честите дентални проблеми в тази ранна детска възраст и защо е необходимо да подходим с повишено внимание към оралната хигиена? За да отговорим компетентно на най-честите родителски въпроси, свързани с млечните зъби потърсихме компетентното мнение на Др. Мехтап Кетенджи

Кога започва формирането на млечните зъбки?

Зародишите на млечните зъби започват да се формират в много ранeн етап от бременността – 7-10-а гестационна седмица. За да може да протече този процес, са необходими кислород, вода, полиненаситени мастни киселини, аминокиселини, витамини и минерали… Любопитно е, че приблизително 60% от органичната структура на зъбите се изгражда благодарение на аргинина – незаменима аминокиселина, която се доставя на организма чрез животинската храна (млечни продукти, пилешко и телешко месо, риба), но се съдържа и в растителни храни като елдата, кашуто, бадемите, лешници, нахута, соята. От изключително значение за качеството на емайла на зъбите е лизинът – друга незаменима аминокиселина, която се намира в млякото, месото, рибата, царевицата, ориза, бананите. По отношение на витамините най-важни при формирането на зъбите са витамини А, Е, С, В и D. Затова здравето и благосъстоянието на плода през вътреутробното развитие и след раждането му са в пряка зависимост от храненето и здравето на бъдещата майка.

През какви етапи минава пробивът и как да разберем скоро ли ще поникне първото зъбче?

Зъбният пробив започва около 6-месечна възраст – един сравнително спокоен период, в който коликите са отминали, създали сме пълноценна връзка с малкия човек и напълно сме се адаптирали в ролята си на родители. Ранните признаци на зъбен пробив обаче започват месеци преди появата на първите зъбките, обикновено около 4-тия месец – обилно слюноотделяне и плюнчене, лапане на всякакви предмети и най-вече на ръчичките, раздразнителност, безпричинен плач… Въпреки че детето е в добро общо състояние, възможно е да се наблюдават повишена температура (37.7-37.8°С), лека хрема или секрет от носа, обрив и зачервяване около устата и по лицето, намален апетит, влажни очи, зачервяване на венците…

Защо млечните зъби не поникват по едно и също време при всички деца? Има ли повод за притеснение, ако до първата годинка не е поникнало нито едно зъбче?

Периодите за пробив на зъбите са ориентировъчни, няма как всички деца да се развиват и съзряват по един и същ начин… Винаги давам пример с моите дъщери, които са близначки, родени от една майка, гледани по един и същи начин. При едната зъбите пробиваха като по часовник, а при другата всичко беше доста различно от последователността и сроковете, дадени като норма…

Ако до първата годинка не е поникнало нито едно зъбче, все още няма повод за тревога, особено ако детето е здраво и без придружаващи заболявания. Но въпреки това, в тези случаи е желателно да се направи консултация с детски стоматолог.

Как да облекчим процеса на поникване на зъбите?

Основното, с което трябва да се запасим, е търпение. Рядко млечните зъби поникват без никакви придружаващи „екстри“. За да се покаже в устата, млечният зъб трябва да „излезе“ от костта и да преодолее няколко слоя лигавица (венец). Така в устата се появява една „разкъсна“ рана, която под влияние на микрофлората в слюнката лесно се възпалява, зачервява, боли, отточна е и дори може да кърви – все симптоми, които придружават всяко банално възпаление в нашия организъм и които обясняват дискомфорта, който изпитва детето. Въпреки това, моят съвет е да не използвате прекомерно често гелове за облекчаване на пробива, защото те съдържат лидокаин, овкусители и подсладители, които не са най-доброто за вашето дете… По-добре би било да заложим на натуралните и изпитани продукти от времето на нашите баби – например липа или маточина, които имат много силен противовъзпалителен ефект. Могат да се ползват под формата на чай или за обтриване на венците с марличка например.

Как да се грижим правилно за млечните зъби?

При пробива на първите 4-6 зъба хигиената започва със силиконов накрайник и без паста, като целта е да се осигури механично почистване на зъбките и облекчаване на страничните признаци на пробива. След това в употреба може да влезе четката за зъби – тя трябва да е с мек косъм и с ергономична дръжка за по-добър захват, а размерът на главата й при деца до 3 години трябва да е до 1 см, понеже пространството в детската уста е ограничено и по-големите и твърди четки биха наранили венците. Количеството паста за едно миене трябва да бъде колкото грахово зърно. Основното правило за детските продукти за орална хигиена е, че те винаги трябва да са съобразени с възрастта на детето.

Съдейки по вашата практика, кои са най-честите проблеми, свързани с млечните зъбки?

При срещи с родители винаги провеждаме една неофициална анкета, за да разберем колко от децата са посещавали зъболекар до 1-годишна възраст. Според данните, които сме събрали, по-малко от 15% от малките ни пациенти са посещавали зъболекар преди първия си рожден ден. Тревожно е, че доста родители споделят, че личните им стоматолози отказват да приемат малки деца и насърчават прегледите след 3, 4 или дори 5 години. Същото е положението и с личните лекари – много от педиатрите съветват родителите да изчакат срещата със стоматолога, докато на детето не му поникнат всички зъби. Това е груба грешка, защото подценяването на нуждата от профилактика обикновено води до появата на ранни множествени кариеси.

Клиничните открития при първата ни среща с малките пациенти обикновено са много плака, ранни признаци на кариес с бели или кафяви петна, възпаление на венците. Ранното откриване и лечение на кариес е възможно и включва разпознаване на ранните и обратими промени в емайла, а не просто откриването на кухини, които са необратим израз на заболяването… Най-добрият начин да се обърне хода на това заболяване е да се образоват родителите относно редовната употреба на реминерализиращи продукти, промяната в хранителните навици и стриктната орална хигиена.

 

Има случаи, в които след падане на млечно зъбче, месеци наред не се появява постоянният зъб и съседните млечни зъбки заемат мястото на падналия. Какво трябва да се предприеме?

Решението зависи от самото дете и от информацията, която ни дава панорамната рентгенова снимка. Лично аз съм на мнение, че между 6- и 7-годишна възраст на всяко дете трябва да бъде направена панорамна снимка. Много от родителите категорично отказват с довода, че не искат да облъчват излишно детето си. Всички те трябва да знаят, че съвременните технологии дават възможност да се правят дигитални рентгенови снимки без плака, при които радиационното натоварване се равнява на един ден, прекаран на плажа.

Панорамната снимка, направена в началото на смяната на зъбите, е важна, защото има огромна диагностична стойност. На нея се виждат всички зъбни зародиши – къде са разположени, в какъв етап на пробив са, всички ли са налице, колко са големи новопробиващите зъби, в правилна посока ли пробиват… Това е огромно количество информация за детския стоматолог, която ще бъде база за сравнение в периода на израстване на детето и при евентуално лечение.

DentisLife

Aklınıza takılan her konuda bizlere aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sosyal Bağlantılar

Bu sosyal bağlantılarda Dentislife’ı ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Gelişmerlerden haberdar olmak için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Copyright 2020 Arkap.org. Tüm Hakları Saklıdır.

Ara