Ortodonti alanında en sık uygulanan tedavilerin başında gelmektedir. Dişlerdeki çapraşıklığın ve kapanış sorunlarının giderilmesini sağlar. Diş teli kullanımında amaç; dişlere düzenli olarak baskı uygulamaktır. Dişler zaman içerisinde yavaş yavaş hareket ederek, doğru konumuna yerleşir. Bu nedenle diş teli tedavisi uzun süren ve sabır gerektiren bir tedavidir. Ancak elde edilen başarılı sonuçlar, kişinin özgüvenini ciddi ölçüde yükseltmekte ve sosyal yaşamına da pozitif yönde etkilemektedir.
Diş teli tedavisi çocukluk döneminde başlarsa daha kısa sürede, etkin sonuç elde edilebilir. Bununla birlikte tedavi için bir yaş sınırlaması yoktur. Yetişkinlerde diş teli tedavisi sayesinde pek çok hastamız, ileri yaşlarda da hayalindeki gülümsemeye kavuşabilmektedir.
Diş teli tedavisi her yaşta yapılabilir. Diş tellerinin sadece çocukluk döneminde kullanılabileceğine dair bilgiler yanlıştır. Çocukluk döneminde kemik ve iskelet sistemi çok daha esnek olduğu için çocukluk dönemi diş teli tedavisi için idealdir. Tedavi genellikle daha kısa sürede tamamlanır. Ancak bu yetişkinlerde de diş teli tedavisi yapılmasına engel değildir.
Çocuklarda diş teli tedavisine başlamak için tüm süt dişlerinin dökülmüş ve yenilenmiş olması gerekir. Bu da yaklaşık 13 – 14 yaşlarına denk gelmektedir. Ancak çene kemiği ve diş yapısındaki gelişimsel sorunların erken dönemde teşhis edilebilmesi için ortodontik muayenenin 7 yaşından itibaren başlaması tercih edilir. Özellikle parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıkları olan çocuklarda ortodontik problemler daha fazla görülür. Diş hekimlerinin önereceği çeşitli apareyler yardımıyla iskelet sağlığını korumak mümkündür. Böylece ileri dönemde oluşabilecek ciddi ortodontik sorunlar engellenebilir.
Diş teli tedavisinin amacı; dişlere düzenli olarak kuvvet uygulayarak, dişlerin konumunu değiştirmektir. Bu noktada diş hekiminin uzmanlığı da oldukça önemlidir. Dişlere normalden fazla kuvvet gelirse, hem diş etleri hem de çevre dokular hasar görür. Diş teli tedavisinde braket ve özel hafızalı (likel-titanyum) teller kullanılır. Braketler, dişlerin yüzeyine yapıştırılan ve diş tellerini sabitleyen parçalardır. Bazen bu braketler, estetik kaygılardan dolayı dişlerin iç yüzeyine yapıştırılabilir. Bu yöntem lingual ortodonti alanına girer. Özellikle diş tellerinin görünümünden rahatsız olan hastalarımız için iyi bir seçenektir. Braketlerle yapılan diş teli tedavilerinde diş telleri 24 saat boyunca ağızda durur. Gerekli durumlarda lastik, yay vb. ortodontik tedaviye özel apareylerden de destek alınabilir.
Braket ve teller takıldıktan sonra hastaların farklı hissetmeleri normaldir ancak teller sebebiyle herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Ancak bazen tellerin uyguladığı basınç nedeniyle, tedavinin ilk dönemlerinde hafif sızı hissedilebilir. Bu ağrıların hafifletilmesi için doktorunuz tarafından uygun ilaçlar önerilecektir. Braketlere alışma sürecinde dudak ve ağız içerisinde küçük yaralar çıkabilir. Tellerin yanakları ve dudakları rahatsız etmemesi için tedaviniz sürecince sizi özel mumlar verilerek konforunuz sağlanacaktır. Bu yan etkiler kısa sürer ve kişi tellere alıştıktan sonra ciddi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Diş teli tedavisi boyunca düzenli yapılan kontroller sayesinde diş tellerinin durumu da kontrol edilir ve hastanın konforlu bir şekilde tedaviyi tamamlaması amaçlanır.
Diş teli kullanırken, yumuşak uçlu diş fırçaları ile dişler her zaman olduğu gibi fırçalanabilir. Manuel ve şarjlı fırçalar arasında ortodontik tedaviye özel tasarlanan fırçalar vardır. Teller diş fırçasına takılacağı için fırçalar normalden daha kısa sürede deforme olabilir.Temizlik konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her gıda tüketiminden sonra dişlerin fırçalanmasıdır.
Her bireyin dişindeki problem farklıdır. Çapraşıklık miktarı ve kapanış sorununun derecesine göre tedavi süresi değişkenlik gösterir. Muayene sonrasında tedavinizin ne kadar süreceği hakkında bilgilendirme yapılır. Diş teli tedavilerinin genel olarak 6 aydan kısa sürmez. Tedavi süreci kadar pekiştirme süresi de önemlidir. Bu konuda diş hekimleri size detaylı bilgi verecek, kontrol sürecinde de tedavinin kesin olarak ne zaman sonlanacağı anlaşılacaktır.
Sağlıklı ve güzel bir gülümseme, her insanın özgüvenini etkiler. Çapraşık dişler hem estetik kaygılara yol açabilir hem de dişlerin daha zor temizlenmesine neden olabilir. Bu da uzun vadede, çürük gibi bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Diş teli tedavisinden sonra, birçok hastamızın özgüveni yükselmektedir. Bu süreçte her hastamızın ihtiyacı ise farklıdır. Gerekli durumlarda tedaviye ek apareyler de kullanılabilir. Ya da tedavi süresi uzayıp-kısalabilir. Bu nedenle diş teli tedavisi fiyatları hakkında net bir bilgi doktor ile görüşüldükten sonra verilir.