Ortognatik cerrahi; asimetrik olan çene yapısının ve çenedeki şekil sorunlarının giderilmesini sağlayan cerrahi işlemlerdir. Ortognatik cerrahi, ortodontik tedavilerin bir parçası olarak kabul edilir. Ortognatik cerrahi, kemik ve iskelet yapısı gelişimini tamamlamış olan, yetişkin bireylere yapılabilir. Yazımızın devamında “Ortognatik cerrahi nasıl yapılır?”, “Ortognatik cerrahi sonrası iyileşme süreci nasıldır?” gibi sıkça sorulan sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Ortodontik sorunların bir kısmı da çenenin yapısı ve konumlanışından kaynaklanır. Alt ya da üst çenenin asimetrik olması, çenenin arkada ya da önde olması gibi sıkıntılar kişinin gülüşünü etkileyebilir. Bu durumda dişlerdeki çapraşıklıklar düzeltilse bile kapanış sorunları giderilemeyebilir. Bu durumda ortognatik cerrahi sayesinde çene şekli ideal konumuna getirilebilir. Özellikle çiğneme, solunum ve konuşma fonksiyonlarının etkilendiği hastalarımızın günlük yaşam kalitesini oldukça yükselten bir cerrahi işlemdir.
Dişlerinde çapraşıklık olan hastalarımızda, mutlaka ortognatik cerrahi öncesi ortodontik tedavi yapılmalıdır. Bu noktada ortognatik cerrahi, ortodontik tedavinin bir parçası olarak görülebilir. Öncelikle, uygun yöntemlerle, alt ve üst çenedeki şekil sorunları giderilir. Bu süreç yaklaşık 1-2 yıl sürebilir. Sonrasında ortognatik cerrahi ile çene şeklinin düzeltilmesi amaçlanır. Ortognatik cerrahiden sonra da bir süre ortodontik tedavi devam eder.
Ortognatik cerrahiden sonra ortodontik tedavinin devam etmesi gerekir. Böylece çene ve diş yapısını her açıdan düzeltmek, birbiriyle uyumlu hale getirmek mümkün olmaktadır. Diş telinin ne kadar süreyle kullanılacağı ise kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Genellikle 4 ay-1 yıl daha tedavi devam eder.
Ortognatik cerrahi genel anesteziyle yapılır. Bu nedenle tedavi sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Ameliyat sırasında ağzın iç kısmından kesi yapılır ve gerekli cerrahi işlemler tamamlanır. Dolayısıyla çene düzeltme ameliyatlarından sonra herhangi bir kesi izi kalmamaktadır. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra kişinin çenesinden operasyon geçirdiği belli olmamaktadır.
Ortognatik cerrahi genellikle ergenlik dönemi sonrası ileri derecede çene ve iskelet sorunları olan hastalarımızda tercih edilir:
Ortognatik tedavi sonrası hafif bir ağrı, yüzde morarma ve şişlik olabilir. Bunlar, tüm cerrahi tedavilerin beklenen yan etkileridir. Ağrı kesiciler ve enfeksiyon engelleyici ilaçlar sayesinde bu sürecin mümkün olduğunca konforlu geçmesi amaçlanır. Ameliyat sonrasında, yaklaşık 1 hafta boyunca özel bandajlar ve destekleyici aparatlar kullanılabilir. Yaklaşık 1 hafta sonra kişi tamamen günlük yaşamına dönebilir ve ayaklanmış bir şekilde ilk kontrolüne gidebilir. Bu süreçte katı yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Doktorunuzun önereceği sıvı ağırlıklı bir beslenme programı yapılmalıdır. Ortognatik cerrahi sonrası çene bölgesindeki kasların güçlenmesi ve eski hâline gelmesi için hastaya uygun egzersizler de verilir.
Ortognatik cerrahi, özellikle yutkunma ve çiğneme sorunları olan hastalarımız için oldukça önemlidir. Çene şeklinin günlük yaşamı olumsuz etkilediği hastalarımızda ortognatik cerrahi olmadan tedaviyi tamamlamak mümkün olmayabilir. Bazı çene şekil sorunlarının tek tedavisi ortognatik cerrahi ile yapılmaktadır. Her hastanın çene ve diş yapısı farklı olduğu için cerrahi planı da farklı olacaktır. Bu nedenle ameliyat fiyatları değişken olabilir.